3. Praten met je kind


Praat je met jouw kind over wat hij of zij op internet doet?


Als je tijdens internetgebruik nog veel naast je kind zit, gaat het praten min of meer vanzelf. Maar gaandeweg zal ook jouw kind zelfstandiger worden en meer zijn eigen gang gaan. Dan zul je dus af en toe moeten vragen hoe het was, net zoals je vraagt hoe het op school was.


Op deze pagina vind je tips om de ervaringen die je kind meemaakt op internet makkelijk bespreekbaar te maken.



Zoals in het hoofdstuk 'begeleiding' beschreven, is het belangrijk om regelmatig met je kind te praten over de dingen die hij of zij online beleeft. Dat maakt het gebruik van internet een stuk veiliger, leerzamer en leuker.


Behalve dat je kind het fijn vindt als je belangstelling toont, is het opvoedkundig ook erg belangrijk. Nu, maar vooral voor de toekomst. Zo went je kind eraan dat het normaal is om te praten over online ervaringen.


Als er ooit iets misgaat, (denk aan stalking of hacking) dan is je kind sneller geneigd om naar je toe te komen om het probleem met jou te bespreken. Zodat je kind er niet in zijn eentje over blijft tobben en jullie samen een oplossing kunnen bedenken.

Uit onderzoek blijkt dat praten met je kind de risico's (zoals cyberpesten of seksueel overschrijdend gedrag) duidelijk vermindert;


Praat dus regelmatig (minstens eenmaal per week) met je kind over zijn of haar online avonturen. Wat was leuk en wat was er minder leuk?


Tip: Vertelt je kind iets waar je van schrikt? Word dan nooit boos, maar prijs je kind dat het dit gedeeld heeft! Zo kom je er samen uit, en stimuleer je je kind om ook later naar je toe te komen.