2. Begeleiding


Gaat jouw kind alleen het internet op?


Je kunt je kind natuurlijk best even in z'n eentje een Youtube filmpje laten kijken, terwijl je zelf aan het koken bent. Als je kind zelfstandig online gaat, dan is het wel zo verstandig om ervoor te zorgen dat hij of zij geen vervelende dingen te zien krijgt.


Hoe zorg je voor goede begeleiding? Dat lees je op deze pagina.

Waarom is het verstandig om naast je kind te gaan zitten tijdens een online sessie?

Veiliger

Hulpmiddelen zijn nuttig en handig, maar nooit waterdicht. Je zult ook zelf een oogje in het zeil moeten houden.


Leerzamer

Vragen stellen en praten over de dingen die je samen ziet, stimuleert de taalontwikkeling en leert kinderen hoe ze moeten kijken.

Leuker

Zo kun je samen plezier beleven. Toon positieve belangstelling, ook als je zelf niet zo van gamen houdt. Uit onderzoek blijkt dat je daarmee de negatieve effecten flink vermindert.

Zet je kind zelf foto's of filmpjes op het internet?

Naarmate kinderen ouder worden, doen ze steeds meer dingen zelf. Kinderen van 7 tot 9 jaar worden - in de meeste gevallen - niet meer voortdurend begeleid.


Maar als je je kind zelfstandig laat internetten is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze geen vervelende dingen te zien krijgt. De beperkte modus van Youtube en Kaspersky Safe Kids helpt daarbij.


Het is aan te raden om er af en toe nog wel eens naast te gaan zitten.


Zet je kind al foto's of filmpjes op internet? Bijvoorbeeld via Instagram, Youtube of TikTok? Houd dan goed in de gaten wat er online komt te staan. Vooral ook omdat je als ouders verantwoordelijk bent voor wat je kinderen doen.


Vooral wanneer kinderen (online) gamen is het belangrijk om er af en toe naast te gaan zitten. Toon positieve belangstelling (ook als je zelf niet van gamen houdt), laat je kind uitleggen wat hij of zij doet en waarom het zo leuk is. Praat erover als geweld of andere nare dingen te zien zijn. Uit onderzoek blijkt dat je daarmee de negatieve effecten van geweldadige games flink vermindert.